IRYDIUM vLAB

Οδηγίες εκτέλεσης πειραμάτων

 

 

Στο χώρο του εργαστηρίου για μεγαλύτερη ευκολία στους χειρισμούς και δίπλα στην αποθήκη εργαστηρίων υπάρχουν τα εικονίδια του σχήματος. Το πρώτο επάνω εικονίδιο επιτρέπει την αναπαραγωγή μιας επιλεγμένης ουσίας, το δεύτερο εικονίδιο είναι ανενεργό στη παρούσα έκδοση, το τρίτο εικονίδιο δίνει τις ίδιες δυνατότητες για τα γυάλινα αντικείμενα του εργαστηρίου όπως και από τη γραμμή εντολών του μενού Glassware (γυάλινα όργανα) ενώ το τέταρτο εικονίδιο επιτρέπει να επιλέξτε το λύχνο Bunsen, ζυγαριά (Scale) και σκάφη μέτρησης βάρους.

 

 


1. Θέρμανση ουσιών

1o Στάδιο: επιλέγετε στη λύχνο Bunsen.

2o Στάδιο: πλησιάζετε το δοχείο που θέλετε να θερμάνετε από χαμηλά.

3ο Στάδιο: Το δοχείο παίρνει τη θέση που βλέπετε στην εικόνα.

1ο στάδιο 2ο στάδιο 3ο στάδιο

Μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στη λύχνο Bunsen οπότε εμφανίζονται τα δύο βελάκια με τα οποία μπορείτε να εμφανίζετε τη φλόγα μεγαλύτερη ή μικρότερη. Δεν υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης του χρόνου θέρμανσης και η ανώτατη θερμοκρασία που μπορεί να αποκτήσει μια ουσία είναι σχεδόν 99.9ο C. Αυτό συμβαίνει γιατί η εφαρμογή δεν δέχεται ουσίες σε αέρια μορφή και επομένως αν η θερμοκρασία υπερβεί τους 100 βαθμούς τότε το νερό θα έπρεπε να βρίσκεται σε κατάσταση ατμών.


2. Μέτρηση βάρους ουσίας

1) Επιλέγετε τη σκάφη μέτρησης βάρους και στο στερεό AgCl.

2) Πλησιάζετε λίγο χαμηλότερα από τη σκάφη μέτρησης βάρους το δοχείο με το στερεό. Στο κάτω μέρος του εργαστηρίου υπάρχει ο πίνακας μεταφοράς ουσιών. Γράφετε τον αριθμό π.χ. 10 και πατώντας το πλήκτρο Enter μεταφέρονται από το δοχείο στη σκάφη μέτρησης 10g AgCl. Εκτός όμως από το Enter μπορείτε να κάνετε τη μεταφορά κάνοντας κλικ στο κουμπί Pour (ρίχνω).

3) Τοποθετείτε ύστερα τη σκάφη μέτρησης βάρους στη ζυγαριά έτσι ώστε η επιφάνεια της να βρίσκεται χαμηλότερα. Αμέσως τότε τοποθετείται η σκάφη μέτρησης βάρους πάνω στη ζυγαριά και παίρνετε τη μέτρηση σας. Μπορείτε να ζυγίσετε με τον τρόπο αυτό άδεια δοχεία ή ακόμα και δοχεία με περιεχόμενο.


3. Μεταφορά διαλυμάτων

Το γυάλινο σκεύος που αρχικά έχει το διάλυμα ονομάζεται source (πηγή) ενώ το γυάλινο σκεύος το οποίο θα δεχθεί το διάλυμα ονομάζεται recipient (παραλήπτης). Υπάρχουν τρεις τρόποι μεταφοράς διαλυμάτων από ένα γυάλινο σκεύος σε άλλο. Η επιλογή του τρόπου γίνεται από το μενού Tools (εργαλεία) –Transfer bar (γραμμή μεταφοράς)

Α) Realistic Tansfer ( Πραγματικός τρόπος)

Έστω ότι στο διάλυμα 0.1Μ NaOH θέλετε να ρίξετε κάποια ποσότητα από διάλυμα 1M HCl.

Το πρώτο στάδιο είναι η μεταφορά των διαλυμάτων στον εργαστηριακό πάγκο.

Στο δεύτερο στάδιο πλησιάζετε το διάλυμα 1Μ HCl κοντά στο διάλυμα 0.1M NaOH. Αν η απόσταση τους είναι μικρή τότε θα εμφανισθεί στην οθόνη σας το δοχείο να έχει μια κλίση προς το δοχείο παραλήπτη. Συγχρόνως στο κάτω μέρος του εργαστηριακού πάγκου θα δείτε ενεργοποιημένη τη γραμμή μεταφοράς διαλυμάτων.

1ο στάδιο 2ο στάδιο

Γραμμή μεταφοράς διαλυμάτων
Γραμμή μεταφοράς διαλυμάτων

Για να επιτευχθεί η μεταφορά αρκεί να κάνετε κλικ στην επιλογή Pour (ρίχνω). Οπότε αρχίζει η ροή του υγρού. Στο πρώτο κλικ η ποσότητα που μεταφέρεται είναι 9,22 ml, στο δεύτερο κλικ η ποσότητα γίνεται 11,925 ml και γενικά σε κάθε νέο κλικ η ποσότητα αυξάνεται. Γενικά η μεταφορά κυμαίνεται από 9 έως 12 ml σε κάθε κλικ. Μπορείτε επίσης να έχετε πατημένο το κουμπί Pour αν πρόκειται να μεταφέρετε μεγάλη ποσότητα οπότε παρακολουθείτε τη ροή από τη κλίμακα. Δίπλα στο κουμπί Pour υπάρχει αναφορά της μεταφοράς, δηλαδή από ποιο υγρό έχετε ροή σε ποιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχετε μεταφορά από διάλυμα 1M HCl σε 0,1M NaOH.

B) Precise Tansfer (Μεταφορά με ακρίβεια)

Η μονή διαφορά είναι στην επιλογή μεταφοράς από το μενού Tools όσο αφορά το 1ο και 2ο στάδιο. Η γραμμή μεταφοράς τότε αλλάζει και έχει τη παρακάτω μορφή:

Γραμμή μεταφοράς

Γράφετε τη ποσότητα που επιθυμείτε σε ακέραιο αριθμό ml και κατόπιν κάνετε κλικ στο κουμπί Pour(ρίχνω) ή πατάτε το πλήκτρο Enter. Μπορείτε επίσης να προσδιορίσετε το βήμα με το οποίο σε κάθε κλικ θα προστίθεται η ποσότητα σε ml που επιθυμείτε αρκεί να γράψετε το βήμα σε ml και κατόπιν να κάνετε διαδοχικά κλικ στο κουμπί Pour(ρίχνω).

Κατά τη μετάγγιση διαλύματος στο πίνακα πληροφοριών βλέπετε τη ποσότητα που προστέθηκε στο διάλυμα παραλήπτη ενώ μόλις απομακρύνετε το γυάλινο σκεύος-πηγή μπορείτε να δείτε εφόσον το επιλέξτε τη ποσότητα υγρού που απέμεινε στο γυάλινο σκεύος πηγή Οι πληροφορίες αυτές υπάρχουν πάντοτε στο πίνακα πληροφοριών.

Γ) Significant Figures Transfer (Μεταφορά βασισμένη σε σημαντικά ψηφία)

Ο τρόπος αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη και προς το παρόν λειτουργεί όπως η προηγούμενη μέθοδος.


4. Χρήση σιφωνίου (pipet) ή σταγονόμετρου (disposable pipet)

Κατά τη χρήση σιφωνίου ή σταγονόμετρου(έχει χωρητικότητα 1,8 ml) η γραμμή μεταφοράς αλλάζει κάπως γιατί ενεργοποιείται η επιλογή Withdraw (αφαίρεση) όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες:

Α) Realistic Transfer (Πραγματική μεταφορά)

Κατά τη πραγματική μεταφορά η διαφορά είναι ότι για να πάρετε υγρό από κάποιο σκεύος πηγή κάνετε κλικ στο κουμπί Withdraw ενώ για να προσθέσετε υγρό σε κάποιο σκεύος παραλήπτη, αφού προηγουμένως το σταγονόμετρο ή το σιφώνιο έχει ήδη κάποια ποσότητα κάνετε κλικ στο κουμπί Pour. Η ποσότητα ροής στη πραγματική μεταφορά είναι περίπου 0.2ml αλλά όχι με ακρίβεια σε κάθε κλικ.

Β) Precise Transfer (Ακριβής μεταφορά)

Κατά την ακριβή μεταφορά χρησιμοποιείτε πάλι τα κουμπιά Withdraw και Pour αφού όμως ορίσετε τη ποσότητα ροής για κάθε κλικ (π.χ. στην εικόνα η ποσότητα είναι 1.5 ml).

O τρόπος μεταφοράς φαίνεται καλλίτερα κατανοητός στις παρακάτω εικόνες.

1ο στάδιο 2ο στάδιο 3ο στάδιο

Η μεταφορά υγρού είναι επιτυχής αν δείτε στο δεύτερο στάδιο ότι έχει ενεργοποιηθεί η γραμμή μεταφοράς. Τότε σε κάθε κλικ βλέπετε να εισέρχεται στο σταγονόμετρο ποσότητα υγρού με τη χρήση του κουμπιού Withdraw. Μεταφέρετε μετά το σταγονόμετρο στο δοχείο που θα τοποθετήσετε το υγρό και χρησιμοποιείτε το κουμπί Pour.

Στη περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε σιφώνιο τότε η διαδικασία φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

1ο στάδιο 2ο στάδιο 3ο στάδιο

Αν χρησιμοποιήσετε προxoΐδα τότε η διαδικασία γίνεται όπως στις παρακάτω εικόνες.


5. Δεξί κλικ

Με το δεξί κλικ πάνω σε ένα γυάλινο σκεύος με υγρό έχετε τη δυνατότητα να ονομάσετε ως πηγή (Set as Source) ή παραλήπτη (Set as Recipient), να το αναπαράγετε (Dublicate), να ορίσετε τις θερμικές του ιδιότητες (Thermal Propoerties), να το μετονομάστε (Rename) ή και να το σβήσετε από το πάγκο εργασίας (Remove).

 



ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να δείτε με ποιον τρόπο θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το εικονικό εργαστήριο Χημείας Irydium.

  1. ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ (37 kb, doc)
  2. ΑΡΑΙΩΣΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ (69 Kb, doc)